Cum să pregătiți corect produsele electronice pentru expediere?
- Specificul echipamentelor electronice.
- Principii de ambalare a echipamentelor electronice:
- ambalaje din carton cu forme regulate,
- deconectarea cablurilor de alimentare, a bateriilor și a acumulatorilor,
- împachetarea separată a fiecărei componente,
- fixarea componentelor – imobilizarea lor în cutie,
- utilizarea de materiale de umplutură,
- aplicarea de marcaje speciale: „Atenție” sau „Sus – jos”,
- generarea unei etichete de transport și lipirea acesteia pe ambalaj,
- asigurarea coletului.
- Rezumat.
1. Specificul echipamentelor electronice.
Aveți de expediat echipamente electronice, dar nu știți cum să le pregătiți pentru aceasta?
Vă invit să citiți un mini-ghid care vă va ajuta să procedați corect și în siguranță față de echipamentele electronice.
Dispozitivele electronice sunt foarte delicate, ceea ce se traduce nu numai prin grija pe care trebuie să o acordăm utilizării lor zilnice, ci mai ales prin faptul că afectează și transportul acestora. Chiar dacă un anumit dispozitiv pare solid, trebuie reținut că orice plastic este fragil și puțin rezistent la orice stres. Discurile, aparatele electronice cu matrice LED / LCD sau laptopurile trebuie manipulate cu o atenție deosebită. De felul în care ne îngrijim de ambalare depinde dacă aparatul ajunge în siguranță la destinație și aici nu mai contează dacă îl ducem singuri sau comandăm un serviciu de curierat.
2. Principiile de ambalare a echipamentelor electronice:
Toate firmele de curierat au cerințe precise pe care trebuie să le respectați pentru a putea trimite un colet prin intermediul lor. Pentru confortul dumneavoastră și economie de timp, trebuie să le cunoașteți înainte de a vă pregăti coletul. De obicei, este vorba de dimensiunile standard, iar principala recomandare ca articolul trimis să fie ambalat într-un carton de formă regulată. În mod ideal, ar fi bine să se utilizeze ambalajul original al producătorului, dar puțini sunt cei care îl păstrează în vederea reutilizării. În acest caz, este recomandabil să se investească în cartoane cu trei sau chiar cinci straturi, deoarece acestea au rigiditatea potrivită și sunt rezistente la deteriorări. Cutiile vechi care au fost deja folosite nu trebuie să mai fie utilizate. Construcția lor poate fi slăbită, economia aparentă poate duce la pierderi sau deteriorări mai mari în timpul transportului.
Utilajul ambalat trebuie să fie neapărat deconectat de la cablurile și sursele de alimentare. De asemenea, orice suport trebuie îndepărtat de pe acesta. În timpul transportului, bateriile și acumulatorii trebuie să se afle întotdeauna în afara utilajului. Cablurile trebuie să fie înfășurate și protejate împotriva încurcării.
Fiecare element trebuie ambalat separat, învelit în folie cu bule sau plasat într-o cutie de carton separată. De asemenea, poate fi necesară aplicarea de bandă adezivă de ambalare. Trebuie să presupunem întotdeauna că pachetul poate fi supus la diverse presiuni și vibrații și poate fi în pericol de a cădea de la o înălțime de aproximativ 80 cm – de exemplu, de pe benzile transportoare.
Produsele electronice sunt o marfă destul de specială. Din cauza sensibilității sale la descărcările electrostatice, se recomandă utilizarea unor pungi speciale antistatice (de culoare roz caracteristică). De asemenea, este important să evitați umiditatea. Poate fi utilă folosirea unor mici pliculețe de granule higroscopice, care vor absorbi eventualele particule de apă.
Elementele individuale nu pot să se miște în interiorul ambalajului în timpul transportului. Un echipament bine protejat trebuie să fie imobilizat, la fel ca atunci când a fost cumpărat în ambalajul din fabrică. Nimic nu ar trebui să iasă din ambalaj, să îl împingă în afară sau să îl deformeze.
În plus, atunci când aveți o imprimantă de expediat, este necesar să scoateți tonerele și cartușele și să le puneți în ambalaje separate, etanșate.
Știți deja în acest moment că este esențial ca piesele libere să fie bine ambalate în cutii de carton și fixate. Orice spațiu gol trebuie să fie umplut suplimentar. Începem prin a asigura fundul, astfel încât să fie moale și să amortizeze conținutul pe tot parcursul traseului. Pentru zonele rămase folosiți materiale de umplutură. În cazul produselor electronice, este important să se evite elementele mici fine, cum ar fi șpanurile. Acestea pot dăuna circuitelor delicate prin pătrunderea în interiorul sau zgârierea unei carcase slab protejate. Umpluturile trebuie plasate pe toate laturile, în jurul echipamentului ambalat, deoarece nu se știe niciodată în ce direcție va fi așezat pachetul sau dacă nu va cădea în timpul transportului. Cel mai bine ar fi să folosiți inserții de polistiren sau de spumă, tăiate conform măsurilor. Pernele de aer și spumele flo-pack pot avea un efect similar.
După închidere, fixați bine marginile și îmbinările cartonului cu bandă adezivă. Dacă este posibil și dacă echipamentul nostru o cere (de exemplu, televizor, monitor etc.) – trebuie să folosiți autocolantele de avertizare „Sus-jos” și „Atenție”. Acest lucru nu va împiedica 100% maltratarea coletului nostru, dar poate atenua oarecum modul în care îl va trata transportatorul.
De obicei, comandarea și plata unui transport generează automat etichetele necesare. Trebuie să verificați corectitudinea informațiilor de pe el și apoi să o lipiți într-un loc vizibil pe ambalaj. Astfel, curierul nu va avea nicio problemă cu identificarea coletului, ceea ce, la rândul său, va preveni întârzierile sau livrările greșite.
Dispozitivele electronice sunt scumpe, în schimb, asigurarea standard a coletelor prin curier variază între 20 și 350 de euro. Este vorba deci de o sumă mică în comparație cu eventualele daune sau pierderi ale coletului pe drum. Se recomandă să încheiați o asigurare suplimentară. Costul acesteia este relativ mic și, în cazul unei pierderi, putem fi siguri că vom primi o despăgubire adecvată pentru a acoperi daunele reale.
Evenimente precum pierderea coletului, deteriorarea acestuia sau defectele vizibile sunt acoperite de asigurare. În caz de îndoieli, trebuie întocmit un proces-verbal în prezența curierului care efectuează livrarea.
3. Sumar.
Un pachet corect pregătit ar trebui să fie un corp compact cu forme regulate. Merită să acordați atenție tuturor elementelor menționate mai sus și să pregătiți cu atenție ambalarea echipamentului. De asemenea, vă recomandăm să luați în considerare încheierea unei asigurări suplimentare, opționale, a coletului dvs. Rețineți că, la soluționarea eventualelor reclamații, este de asemenea analizat modul în care a fost pregătit pachetul de către expeditor.
Articole recomandate:
Piața de e-commerce. Oportunități și amenințări.
În ultimul deceniu, piața de comerț electronic a suferit o metamorfoză uriașă. Inițial, comercianții cu tratau acest tip de...
Logistica 4.0 – o provocare dificilă sau o oportunitate de dezvoltare?
Termenul de „logistică” în sine a apărut cu mult timp în urmă, în jurul secolului al X-lea. Inițial, însă, acesta...
Roboții de depozit ca element al proceselor logistice.
Baza pentru automatizarea proceselor logistice din depozit și pentru funcționarea eficientă a acestora este atât utilizarea tehnologiei moderne, cât existența...
Plicuri. Tipuri și utilizarea lor.
La prima vedere, un plic este un ambalaj de hârtie folosit pentru a trimite scrisori sau alte obiecte plate prin...
Cum împachetez o carte pentru expediere pentru a evita deteriorarea ei?
Cel mai probabil, se poate spune că toată lumea s-a întâlnit deja cu un colet care conține o carte. Cumpărarea...
Lasă un răspuns